Categorie: "kat"

Chip je kat!

'Maak van je kat geen asielzoeker! Chip je dier.' Dat is de slogan van een nieuwe voorlichtingscampagne  die in juni wordt gehouden door een groot antal samenwerkende organisaties. Vorig jaar luidde de Dierenbescherming de noodklok over het enorme aantal katten dat in het asiel belandt zonder chip. Hierdoor kan slechts een klein deel van de verloren katten met hun baasjes worden herenigd. Naar schatting is nog geen kwart van de Nederlandse katten voorzien van een chip.

Deze week bleek dat van de 33.697 katten die in 2006 zijn opgevangen in Nederlandse asielen slechts 13% oftewel 4476 dieren konden worden teruggebracht bij de eigenaar. Uiteindelijk ging 83% van de asielkatten (waarvan de oorspronkelijke eigenaar niet kon worden teruggevonden of waarvan afstand is gedaan) naar een nieuw baasje.  

Nieuw kattenras in de maak: de toyger

Al sinds de jaren 80 werkt kattenfokster en architecte Judy Sugden uit Los Angeles op een geheime locatie aan een nieuw kattenras: de toyger, een ‘speeltijgertje’. Toygers worden gefokt op hun gespierde figuur, een oranje vacht, witte buik en zwarte tijgerstrepen. Op het gezicht moeten de zwarte strepen eenzelfde concentrisch patroon volgen als bij een tijger. De oortjes moeten klein en rond zijn, de kin robuust en de neus(rug) breed.

Over katten die beren verjagen…

Vergis je nooit in de Garfields van deze wereld. Je zou toch zeggen dat een dikke rode kater van 12 kilo niet veel klaarspeelt tegen een wilde zwarte beer. Wel dus.

Ziehier Jack, een rode dikzak uit West Milford, New Jersey. Hij beschermt de tuin van zijn baasjes tegen opdringerig beervolk. Zodra deze zwarte indringer het terrein van Jack betrad, ging Jack op furieuze wijze achter hem aan en joeg de beer hoog in een boom. Toen de beer na een kwartier weer naar beneden kwam, joeg Jack hem binnen drie minuten nóg een keer de boom in! Jacks baasjes keken vanachter het raam in de huiskamer verbijsterd toe, maakten deze foto en riepen hun rode held toen terug naar binnen, uit bezorgdheid voor zijn veiligheid.

Geloof je het niet en denk je dat dit een fake-foto is? Kijk dan maar eens naar het gekke katten-filmpje onder deze foto: daarin zit een fragment van een andere kat die een zwarte beer de stuipen op het lijf jaagt…
  

   

  

Britse kat pakt wekelijks de bus

Een witte kat met een groen en een blauw oog is sinds januari van dit jaar een vaste passagier op buslijn 31 in het Britse Wolverhampton. Macavity, zoals de buschaufferus de kat hebben gedoopt, stapt driemaal per week geheel vrijwillig in op dezelfde bushalte, om vervolgens twee haltes verder –steeds op dezelfde plek-  weer uit te stappen.  Inmiddels zijn zowel de chauffeurs als de overige passagiers al helemaal aan het geheimzinnige dier gewend. Betalen doet Macavity uiteraard niet, maar verder is het een perfecte passagier, die rustig zit te wachten totdat hij op zijn plaats van bestemming is aangekomen, aldus één van de buschauffeurs.  

De vreemde geheimen van Toxoplasma

Onlangs werd bekend dat de parasiet Toxoplasma gondii ervoor zorgt dat muizen en ratten hun angst voor katten verliezen. Via deze ingenieuze omweg bevordert deze ééncellige levensvorm zijn eigen verspreiding.

Toxoplasma –Tox voor vrienden- is een zeer veel voorkomende parasiet, die hiermee een belangrijk antwoord geeft op een vraag waar wetenschappers zich al decennialang mee bezig houden: kunnen ziekteverwekkers het gedrag van hun gastheren veranderen, zodat ze daar zelf beter van worden? Ja dus.

Hoe houd ik poepende katten uit mijn tuin?

Veel mensen ergeren zich er wild aan wanneer andermans kat in hun tuin poept. Niet helemaal onbegrijpelijk natuurlijk. Vooral in het vroege voorjaar, wanneer zorgvuldig aangelegde zaaibedjes en bloemperkjes er nog open en bloot bij liggen, is een tuin kwetsbaar. Maar om daarvoor nou je kat binnen te houden… Katten hebben net zo goed recht om te genieten van de voorjaarszon en poepen en plassen hoort er nu eenmaal bij; het zijn levende wezens en er bestaat nog niet zoiets als een kattenriolering. Op naar een constructieve oplossing dus! Welke mogelijkheden zijn er zoal?