Categorie: "Hondenras van de maand"

Uitgelicht: De Duitse Herder

De Duitse Herder is oorspronkelijk -hoe kan het ook anders- afkomstig uit Duitsland.
Het is een ras dat gebruikt wordt voor verschillende doeleinden, maar dat net zo goed als gezinshond functioneert. Over het algemeen is de Duitse Herder evenwichtig, zelfverzekerd, maar bijna altijd goedaardig. Hij kan echter wel wat training gebruiken, omdat het vaak ook een dominante hond is.

Uitgelicht: Labrador Retriever

Het is weer eens tijd voor een nieuwe hond van de maand. En hoe vanzelfsprekend, vandaag wordt de Labrador retriever uitgelicht. Een vriendelijke, trouwe hond, die de laatste tijd dan ook vaak als blindegeleidehond wordt gebruikt. De Labrador retriever is afkomstig uit Newfoundland en Labrador. Hij stamt af van de St. Johns-hond. Vanuit dit ras is vanaf midden 19e eeuw in Engeland gekruist met een aantal rassen, zoals de Gordon setter, de spaniël, de Flatcoated retriever en de Chesapeake Bayretriever.
Bron foto: http://www.officiallabradorguide.com

Uitgelicht: de Tibetaanse terriër

De Tibetaanse terriër is een hond die waarschijnlijk al 5000 jaar oud is en in Tibet vooral monniken gezelschap houdt. Hij wordt echter ook als herdershond gebruikt, omdat hij heel goed is in het opdrijven van vee.Door zijn compacte ‘middenmoot’-formaat (schouderhoogte reuen tot 40 cm, teefjes iets lager) heeft hij meer van een schoothondje dan een herdershond. Maar vergis je niet, de Tibetaan is zowel lichamelijk als geestelijk een sterke, stoere hond, die graag beweegt en goed kan springen. Daarom is het ook een goed idee om met een Tibetaan op agility (behendigheidscursus) te gaan, dat is echt een kolfje naar zijn poot.

Maar ehhhh…de Tibetaanse terriër is vooral ook een hond met Heel Veel Haar (in alle kleuren behalve lever en chocolade). Dus je moet wel echt dagelijks willen borstelen, anders wordt het één grote klittenbaal en kun je hem alleen nog maar laten kortknippen bij de trimsalon.

 

 

Uitgelicht: de Shih Tzu

De Shih Tzu is een echt gezelschapshondje van nog geen 30 centimeter hoog, dat je tegenwoordig steeds vaker ziet. Het is een langharig hondje uit Tibet, met een zeer eigenzinnig karakter. Strenge bevelen worden door dit Dalai Lamahondje hooghartig genegeerd, maar een vriendelijk verzoek neemt hij graag in overweging. Over het algemeen zijn Shihs heel vriendelijk en waakzaam, maar bij een verkeerde behandeling kunnen ze ook nerveus en bangig worden. Stop een Shih Tzu nooit in een kennel, want daar wordt hij doodongelukkig van: dit oude ras is echt gefokt op aanhankelijkheid en dicht bij het baasje zijn.

Uitgelicht: de Bloedhond

Het is alweer een week geleden dus de hoogste tijd om een hond onder de loep te nemen. Dit keer aandacht voor een heel bijzonder ras.; de Bloedhond.

Deze hond komt oorspronkelijk uit België, maar is in Engeland verder ontwikkeld. Wel wordt België erkend als land waar de Bloedhond vandaan komt.

De Bloedhond is een hond met een heel bijzonder uiterlijk. Of je vindt hem erg mooi, of je vindt hem oerlelijk. Er is geen middenweg.

De Bloedhond wordt onder andere veel voor de jacht gebruikt. Dankzij zijn uitstekende speurneus weet hij wild feilloos te vinden. Ook is het een echte bloedjager.

Uitgelicht: de Duitse Pincher

Het is alweer even geleden dus de hoogste tijd om een hondenras onder de loep te nemen! Dit keer is het tijd voor de Duitse Pincher. De hond vindt zijn oorsprong in, hoe kan het ook anders, Duitsland.

De naam Pincher heeft hij gekregen door zijn manier om gevangen dieren vast te grijpen. Hij klemt ze vast tussen zijn poten. De Pincher is ook een ster in het vangen van muizen en ratten. Vanwege zijn behendigheid heeft hij ze zo te pakken.

De Duitse Pincher komt voor in de kleuren roodbruin en zwart. Het is een gespierde, elegante en opvallende hond. Door zijn kortharigheid en glanzende vacht zijn zijn spieren goed te zien.

Uitgelicht: de Schnauzer

Ok, jullie vroegen van de week wanneer de Schnauzer uitgelicht zou worden en dat is deze week!

Deze hond komt oorspronkelijk uit Duitsland en werd veel gebruikt als stalhond. De Schnauzer had namelijk veel affiniteit met paarden. Tevens is deze hond een echte rattenkiller. In no time vangt hij een rat en draait hem de nek om. Hij misstaat dus niet op een boerderij!

De Schnauzer is middelgroot en heeft een ruwe vacht. Daarnaast ziet hij er nogal vierkantig uit. Hij heeft geen elegante vormen ofzo. Deze hond is echt een ‘ruwe bolster.’

Uitgelicht: de Tsjechoslowaakse wolfhond

Dit keer is het tijd om een bijzondere hondenras onder de loep te nemen, namelijk de Tsjechoslowaakse wolfhond. Deze hond ziet eruit als een wolf, daar heeft hij ook veel uiterlijke kenmerken van.

Doordat de hond erg goed luistert, graag wil werken, een goede speurneus heeft en bijzonder slim is, is hij uitstekend in te zetten als politie- of reddingshond.

Ook in het gezinsleven is het een leuke, enthousiaste hond die veel wil leren. De eerste jaren zal je hem flink in toom moeten houden als je je spullen heel wilt houden. Zorg dat hij voldoende beweging en afleiding krijgt.

Uitgelicht: de Schapendoes

Deze week is het de beurt aan de Schapendoes. En het leuke is, de Schapendoes vindt zijn oorsprong in ons eigen koude kikkerlandje!

Dit ras is nog niet zo oud. Hij kwam voor het eerst voor in het begin van de negentiende eeuw. De hond kreeg zijn officiële erkenning pas in 1952 dus de hond is officieel nog geen honderd jaar oud!

De Schapendoes, de naamt zegt het ook al, werd voornamelijk ingezet voor het schapen en vee drijven.

Uitgelicht: de Vizsla draadhaar

Ok, het is alweer een tijdje geleden, maar ik vond het een goed idee om weer eens wat honden- en kattenrassen onder de loep te nemen. Ik wilde graag met de Vizsla draadhaar de spits afbijten.

De Vizsla vindt zijn oorsprong in Hongarije, alweer hij veelal voor de jacht werd ingezet. Tegenwoordig zie je ze voornamelijk als huishond, maar met de voorwaarde dat ze hun jachtinstinct regelmatig mogen inzetten!