Categorie: "Column van de maand"

Maart column; nachtelijke zoektochten en behaarde benen

Het is misschien nog niet de sprankelende, warme, voor zomer-lente van vorig jaar, maar het is lente. En de afgelopen dagen mochten we eindelijk weer proeven van de typische lente-verschijnselen die daarbij horen.
Plotseling komt er weer luid getjilp uit de tuin, alsof de vogels bij donker weer pardoes worden uitgeschakeld en bij het eerste zonnetje allemaal bij drie (1,2,3!) een gigantische keel opzetten.

Februari column; huisdier lijdt onder crisis?

Maart roert zijn staart, april doet wat hij wil en in mei leggen alle vogeltjes een ei, maar wat heb je als hond of kat aan de maand februari? De sneeuw heb je inmiddels wel gezien en op het ijs bleek je niet te kunnen staan, wat je dus een natte staart in plaats van een eendenprooi opleverde.
Maar het is vooral die kou die ervoor zorgt, dat je zo gauw mogelijk weer tegen de kachel aankruipt na je dagelijkse wandeling, lekker op de vensterbank of warm in je mand.

En het weer is dan ook alles waar je je druk om maakt in de maand februari. Als huisdier hoef je namelijk niet te piekeren over een toenemende crisis, over een proces op Aruba, over inwendige bh’s, burkini’s… En als topkok Den Blijker bijna is weggewaaid, rek jij je al helemaal nog een keertje uit en denk je hoogstens “als het morgen maar niet hard gaat waaien”.

Januari column; de vier jaargetijden

De afgelopen veertien dagen, zijn dagen waarover mensen nog jaren zullen praten. “Weet je nog? Die overgang van 2008 naar 2009? Toen stonden we op het ijs! Alles dichtgevroren, het was waterkoud en er kon gewoon geschaatst worden! Dat is al jáááren niet meer voorgekomen”.

Koning-winter heeft er een mooi spelletje van gemaakt. Net als niemand meer verwacht dat er ooit nog een échte winter zal komen, blaast hij even heel hard en luidt zo 2009 in.
En nét als iedereen aan het idee begint te wennen, niet meer ziek is en dikke truien heeft gekocht, nét als men op een Elfstedentocht begint te hopen, als alle schaatsen zijn uitverkocht, als de dieren een wintervacht hebben ontwikkeld en ze eindelijk een beetje lol beginnen te krijgen op het ijs, zet meneer de dooi weer in.