Categorie: "Kattenras van de maand"

Uitgelicht: de Maine Coon, de grootste kat ter wereld.

Als je ze ziet, zijn het net kleine tijgers. Volwassen tijgers wel te verstaan, want als kat zijn ze gigantisch!

De katten kunnen maar liefst 8 tot 9 kilo wegen. Wopke, die met zijn bazin Renee van Bezooijen in de Leeuwarder Courant staat, is zo groot nog niet, hij is ‘nog maar’ 5,6 kilo.
Wopke krijgt drie bakjes eten, waar de andere katten één bakje krijgen, om net zo’n grote sterke ‘tijger’ te worden.

Uitgelicht: Europese korthaar

En het is weer tijd voor de kat van de maand december. Vanwege de feestdagen en gezelligheid, dit keer een echte huiskat. Sterker nog, de meest voorkomende huiskat.
De Europees korthaar komt -hoe voorspelbaar- uit Europa. Het is een oorspronkelijk ras dat voortkomt uit de steviggebouwde huiskat.
Deze kat wordt hoofzakelijk in Scandinavië gefokt en mag enkel de kleur- en patrooncombinaties hebben die horen bij het Europese spectrum, dus geen oosterse factoren als partieel albinisme, chocolate, cinnamon en getickt tabby. Er worden eisen gesteld aan vachtkwaliteit, kleur en patroonverdeling, een stevige bouw en een vrij ronde kop.
Bron foto: http://www.pets.be/

Uitgelicht: de ragdoll

De ragdoll is een relatief nieuw fenomeen aan het poezenfirmament. Waarschijnlijk is dit zeer aanhankelijke, zachtaardige ras halverwege de jaren zestig bij toeval ontstaan. Een witte angorakat uit Californië, Josephine genaamd, werd eens aangereden door een auto en raakte zwaar gewond, maar herstelde uiteindelijk weer volledig. De kittens uit de nestjes die ze ná haar ongeluk kreeg, hadden stuk voor stuk zeer bijzondere eigenschappen: namelijk een opvallend ontspannen, rustig karakter en als je ze oppakte, dan verslapten ze volledig. De eigenares van Josephine besloot op deze eigenschappen verder te fokken en gebruikte daar onder meer heilige Birmanen en Burmezen bij. Uiteindelijk doopte ze haar nieuwe ras ‘ragdoll’ wat zoveel betekent als lappenpop. Ragdolls laten meer met zich sollen dan andere katten, en zijn ook zeer tolerant tegenover kinderen en andere huisdieren.

Uitgelicht: de Abessijn

E en paar dagen geleden lichtte ik weer een hondenras toe, maar nu zijn de katten aan de beurt. Dit keer even aandacht voor de Abessijn. Deze kat vindt zijn oorsprong in de woestijn van Ethiopië.

De Abessijn is een kat  die een indrukwekkende en sierlijke bouw heeft. Daarnaast heeft hij een opvallende vacht. Het is echt een plaatje om te zien. Zijn vacht kan onder meer voorkomen in de kleuren, zwart, zandkleurig en rossig. Verder heeft hij een kortharige vacht en een stevig, gespierd en lenig lichaam.

De Abessijn is dol op de zon. Hij zal ook regelmatig lekker in het zonnetje liggen. Daar doe je hem een groot plezier mee. Je moet deze kat niet alleen achterlaten, dat vind hij echt niet prettig.  Daarnaast is hij vrolijk, intelligent, lief en heel aanhalig.

Een leuke kat om in huis te hebben, maar zoals eigenlijk altijd op gaat, je moet hem voldoende aandacht geven!

bron: www.kattenplaza.nl  foto: www.katpage.nl

 

Uitgelicht: de Turkse Angora

Eerder vandaag nam ik weer een hondenras onder de loep. Nu is het tijd voor een kattenras. Dit keer is de beurt aan de Turkse Angora. Dit is de oudste langharige kattenras die er bestaat.

Rond 1700 kwam de Turkse Angora al voor aan de Franse hof. Toen werd het als een eer beschouwd om de Angora in huis te hebben.

De Turkse Angora is tegenwoordig ook uitstekend geschikt als huiskat. Hij is zeer aanhankelijk en erg op mensen gericht. Natuurlijk ligt  hij niet alleen mooi te zijn maar kan hij ook genoeg kattenkwaad uithalen. Daarnaast houdt de Angora van een spelletje op zijn tijd.

Uitgelicht: de Noorse Boskat

De Noorse Boskat komt van oorsprong uit het hoge noorden van Noorwegen. Daar kon hij uitstekend vertoeven dankzij zijn warme, dikke vacht. Dit is ook de reden dat hij vroeger ‘slechts’ als boerderijkat gehouden werd. Hij was een uitstekende muizenjager en dankzij zijn uiterlijk en warme vacht kon hij prima buiten blijven.

De Noorse Boskat is een grote, sterke, gespierde en zware kat met een lang lichaam. De katers kunnen tussen de 5 en 10 kilo wegen. Ze staan hoog op hun stevige poten. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten.

Uitgelicht: de Balinees

Mensen dit keer wil ik jullie graag wat meer info verstrekken over de Balinees. Anders dan zijn naam doet vermoeden, vindt dit ras zijn oorsprong in Amerika.

Hij is nog niet zo heel oud. Zo rond de jaren 50 onstond dit ras. Een van de fokkers vond dit echter een toepasselijke naam voor de kat omdat zij dezelfde gracieuze bewegingen vertoonde als de danseressen op Bali.

Uitgelicht: de Tonkinees

Dit keer is het de beurt aan een bijzondere kattenras; namelijk de Tonkinees. Hij vindt zijn oorsprong in het verre Oosten, maar werd later ook veel in de VS gefokt.

Deze kat is gek op gezelschap en heel aanhankelijk. In tegenstelling tot veel andere katten, houdt hij wel van aandacht en mensen. Let dus goed op dat je hem niet kwijtraakt, mocht je hem naar buiten laten! Iedereen vindt aanhankelijke katten leuk!

Uitgelicht: de American Curl

Eerder vandaag was het de beurt aan de Vizsla draadhaar. Nu wil ik jullie graag wat vertellen over de volgende kattenras: de American Curl. Zoals jullie al kunnen raden vindt dit ras zijn oorsprong in Amerika. De American Curl is zowel in korthaar als in langhaar te vinden.

Het is eigenlijk een uniek ras in Nederland. Ze zijn namelijk nog niet zo bekend bij ons in, evenals in Europa. Wij hebben maar een aantal fokkers Wil je zo’n kat, dan zul je goed moeten zoeken, maar dan heb je ook een bijzonder dier!