Chip je kat!

'Maak van je kat geen asielzoeker! Chip je dier.' Dat is de slogan van een nieuwe voorlichtingscampagne  die in juni wordt gehouden door een groot antal samenwerkende organisaties. Vorig jaar luidde de Dierenbescherming de noodklok over het enorme aantal katten dat in het asiel belandt zonder chip. Hierdoor kan slechts een klein deel van de verloren katten met hun baasjes worden herenigd. Naar schatting is nog geen kwart van de Nederlandse katten voorzien van een chip.

Deze week bleek dat van de 33.697 katten die in 2006 zijn opgevangen in Nederlandse asielen slechts 13% oftewel 4476 dieren konden worden teruggebracht bij de eigenaar. Uiteindelijk ging 83% van de asielkatten (waarvan de oorspronkelijke eigenaar niet kon worden teruggevonden of waarvan afstand is gedaan) naar een nieuw baasje.  

Via radiospotjes, de website www.chipjedier.nl , posters op NS-stations en flyers wil de oroganisatie bereiken dat Nederlandse kattenbaasjes meer gaan snappen van het belang van chippen en registreren.

Bijna eenderde van de kattenbezitters geeft aan z'n kat niet te willen chippen omdat zijn kat toch nooit buitenkomt. Des te erger dus als het dier wél een keertje naar buiten glipt! Anderen zijn ervan overtuigd dat hun kat toch nooit wegloopt, dat het inbrengen van een chip pijnlijk is of zelfs lichamelijke schade kan veroorzaken. het plaatsen van een chip doet echter absoluut geen pijn. Ik stond er zelf eens met mijn neus bovenop toen het hondje van mijn moeder werd gechipt en het is inderdaad een fluitje van een cent: Lonnyponny gaf geen krimp. De microchip is niet groter dan een rijstkorrel en wordt met een injectienaald onder de huid 'geschoten'. De chip gaat vervolgens niet 'door het lichaam zwerven' en kan nooit worden verloren.

Zodra de chip is geplaatst, moet de eigenaar het unieke nummer van zijn dier laten registreren bij een centrale databank. Vanaf dat moment weet ieder asiel, iedere dierenambulance je te vinden als er iets met je dier is.

Lees ook:Huis afgebroken vanwege stank katten
Lees ook:Wederom een stelling!
Lees ook:Puppy’s willen chip tegen broodfokkers
Lees ook:Dierenbescherming treft verwaarloosde katten aan
Lees ook:Weer jonge katjes gedumpt

2 reacties op “Chip je kat!

  1. Stefaan

    Goed idee om je kat of hond te chippen, zeker bij katten want die durven al eens wegblijven. Als je weet wat de voordelen zijn dan kan je hier moeilijk iets tegen inbrengen: Infoblog: katten chippen

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.