Uitgelicht: de ragdoll

De ragdoll is een relatief nieuw fenomeen aan het poezenfirmament. Waarschijnlijk is dit zeer aanhankelijke, zachtaardige ras halverwege de jaren zestig bij toeval ontstaan. Een witte angorakat uit Californië, Josephine genaamd, werd eens aangereden door een auto en raakte zwaar gewond, maar herstelde uiteindelijk weer volledig. De kittens uit de nestjes die ze ná haar ongeluk kreeg, hadden stuk voor stuk zeer bijzondere eigenschappen: namelijk een opvallend ontspannen, rustig karakter en als je ze oppakte, dan verslapten ze volledig. De eigenares van Josephine besloot op deze eigenschappen verder te fokken en gebruikte daar onder meer heilige Birmanen en Burmezen bij. Uiteindelijk doopte ze haar nieuwe ras ‘ragdoll’ wat zoveel betekent als lappenpop. Ragdolls laten meer met zich sollen dan andere katten, en zijn ook zeer tolerant tegenover kinderen en andere huisdieren.

Maar het is een fabeltje dat ze geen pijn zouden voelen. Als je ze te hardhandig behandelt, dan vinden ze dat beslist niet prettig en kunnen ze schuw en agressief worden, net als iedere andere kat.Wel zijn het ideale katten voor mensen met een handicap of mensen zonder tuin. Ragdolls hebben namelijk maar weinig ruimte nodig, al moet hun leefgebied natuurlijk wel groot genoeg zijn om af en toe eens lekker te rennen en te spelen. Wat dat betreft gedragen ze zich vaak net als honden: ze zijn dol op wilde spelletjes met pingpongballetjes, apporteren graag een kurk of een speeltje en ze hechten zich zó aan hun baasje, dat ze hem/haar het liefst de hele dag achterna lopen.

Ragdolls hebben ondanks hun vaak robuuste uiterlijk een zijdezachte, halflange vacht die niet klit en een zachte stem.

De oorspronkelijke Ragdoll is er in twee kleuren, namelijk blue en seal, maar er worden tegenwoordig ook andere kleuren gefokt. Ragdollkittens worden wit geboren en zijn pas rond hun derde á vierde levensjaar volledig op kleur en gewicht. 

 

Lees ook:Uitgelicht: de Maine Coon, de grootste kat ter wereld.
Lees ook:PvdA ‘er Waalkens: dierenbeulen 10 jaar geen dieren
Lees ook:Zwerfkatten zorgen voor overlast op campings
Lees ook:Yes, ze zijn arm!
Lees ook:Ika met de reuzenoren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.