Uitgelicht: Europese korthaar

En het is weer tijd voor de kat van de maand december. Vanwege de feestdagen en gezelligheid, dit keer een echte huiskat. Sterker nog, de meest voorkomende huiskat.
De Europees korthaar komt -hoe voorspelbaar- uit Europa. Het is een oorspronkelijk ras dat voortkomt uit de steviggebouwde huiskat.
Deze kat wordt hoofzakelijk in Scandinavië gefokt en mag enkel de kleur- en patrooncombinaties hebben die horen bij het Europese spectrum, dus geen oosterse factoren als partieel albinisme, chocolate, cinnamon en getickt tabby. Er worden eisen gesteld aan vachtkwaliteit, kleur en patroonverdeling, een stevige bouw en een vrij ronde kop.
Bron foto: http://www.pets.be/
De term wordt in Nederland en België ook wel gebruikt voor huiskatten die niet tot een speciaal ras behoort en geen stamboom hebben. Omdat dit zoveel voorkomt wordt het ook wel de huis-, tuin- en keukenkat (HTK) genoemd. De jonge katjes worden meestal gratis weggegeven onder particulieren.

De meeste katten van het ras Europese korthaar zijn vriendelijk van aard. Ze zij vaak speels en intilligent. Over het algemeen verdragen ze andere katten en honden goed.

Bron: www.wikipedia.nl en www.dekattensite.nl

Lees ook:Uitgelicht: de Europese korthaar
Lees ook:Wilde kat terug in Nederland: broodje aap?
Lees ook:Uitgelicht: de Exotic Shorthair
Lees ook:Uitgelicht: de Turkse Angora
Lees ook:Een tas van honden of kattenhaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.