Uitgelicht: de Tibetaanse terriër

De Tibetaanse terriër is een hond die waarschijnlijk al 5000 jaar oud is en in Tibet vooral monniken gezelschap houdt. Hij wordt echter ook als herdershond gebruikt, omdat hij heel goed is in het opdrijven van vee.Door zijn compacte ‘middenmoot’-formaat (schouderhoogte reuen tot 40 cm, teefjes iets lager) heeft hij meer van een schoothondje dan een herdershond. Maar vergis je niet, de Tibetaan is zowel lichamelijk als geestelijk een sterke, stoere hond, die graag beweegt en goed kan springen. Daarom is het ook een goed idee om met een Tibetaan op agility (behendigheidscursus) te gaan, dat is echt een kolfje naar zijn poot.

Maar ehhhh…de Tibetaanse terriër is vooral ook een hond met Heel Veel Haar (in alle kleuren behalve lever en chocolade). Dus je moet wel echt dagelijks willen borstelen, anders wordt het één grote klittenbaal en kun je hem alleen nog maar laten kortknippen bij de trimsalon.

 

 


Qua karakter is hij bij lange na niet zo fel en strijdlustig als andere terriërs, maar als het er op aan komt is hij moedig genoeg. Globaal gesproken zijn Tibetanen levendig, trouw, vriendelijk, waakzaam, intelligent en speels, maar beslist geen allemansvrienden. Wil je meer weten over dit bijzondere ras? Surf dan naar www.tibetaanseterrierclub.nl

Voor een foto van een optimaal opgeflufte Tibetaan zie ook: Willy wint Crufts!

 

Lees ook:Willy wint Crufts!
Lees ook:Uitgelicht: de Airedale Terrier
Lees ook:Uitgelicht: de American Indian dog
Lees ook:Meerdere boze bezoekers, na inbeslagname bijthond
Lees ook:Uitgelicht: de Friese Stabij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.