Brrrr, had ik zijn vacht maar!

Brrr, koud! De laatste tijd vriest het regelmatig en vallen de sneeuwvlokjes af en toe al naar beneden. Maar wij trekken een jas aan, doen een sjaal om, handschoenen aan, een muts op en dan is het eigenlijk reuze gezellig. Waar moet je rekening mee houden bij je hond, nu het winter wordt?

De meeste honden hebben een vacht die ze perfect beschermt tegen winterkou. Doordat zij van binnen (20 graden) naar buiten lopen, kan hun proces van een warme vacht opbouwen echter verstoord worden. Beter is een mandje niet op de tocht, maar ook niet naast de kachel.
Foto: Erik van Wette, www.hoce.nl

Ook nat weer is niet goed voor honden. Als het mistig of regenachtig en daarbij ook nog koud is, lopen ze extra kans om infecties op te lopen. Wanneer een vacht nat wordt plakken de haren tegen het lichaam aan en de lucht ertussen verdwijnt. De koude lucht komt nu direct in aanraking met de warme huid die afkoelt. Zo kan een hond kouvatten en ziek worden. Droog hem of haar daarom ook altijd af!

Sneeuw is daarentegen heerlijk voor de meeste honden, om in te spelen. Denk er alleen wel om dat ze het spul niet opeten. Doordat sneeuw erg koud is, kan dit zorgen voor maagproblemen. Ook weet je nooit wat er tussen de sneeuw ligt. Daarnaast is het van belang om op te letten, dat je hond niet zo lang buiten is, dat zich ijs vormt rondom de haren tussen zijn tenen. Dit kan er niet meer tussen uitvallen, wat tot kreupelheid/blessures kan leiden.

Laat je hond nooit op het ijs! Ijs is glad, wat kan zorgen voor botbreuken. Ook kan je hond door het ijs zakken. Misschien een heel vanzelfsprekend punt, maar daardoor niet minder belangrijk!

Een beetje kou is dus eigen geen probleem door de dikke vacht van uw hond. Als het glad is/drijgt te worden, wordt er echter wel pekel gestrooid, wat de voetzolen van uw hond flink kan aantasten. Smeer daarom de voetzooltjes van uw hond, voor het naar buiten gaan in met zuur-vrije vaseline en spoel ze bij thuiskomst af met lauw water.

En tot slot… Uw dier verbrand meer met de kou en mag dus best een extra hapje hebben in de winter!

Bron: http://www.metdierenmeermens.nl/

Lees ook:Kerstverhaal (7) – Sneeuwpret!
Lees ook:Hondenkleding schadelijk?!
Lees ook:Kerstverhaal (5) – Staart valt af
Lees ook:Uitgelicht: de Europese korthaar
Lees ook:De nachten van kater Dirk (3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.