Januari column; de vier jaargetijden

De afgelopen veertien dagen, zijn dagen waarover mensen nog jaren zullen praten. “Weet je nog? Die overgang van 2008 naar 2009? Toen stonden we op het ijs! Alles dichtgevroren, het was waterkoud en er kon gewoon geschaatst worden! Dat is al jáááren niet meer voorgekomen”.

Koning-winter heeft er een mooi spelletje van gemaakt. Net als niemand meer verwacht dat er ooit nog een échte winter zal komen, blaast hij even heel hard en luidt zo 2009 in.
En nét als iedereen aan het idee begint te wennen, niet meer ziek is en dikke truien heeft gekocht, nét als men op een Elfstedentocht begint te hopen, als alle schaatsen zijn uitverkocht, als de dieren een wintervacht hebben ontwikkeld en ze eindelijk een beetje lol beginnen te krijgen op het ijs, zet meneer de dooi weer in.


Waarmee weer een hele andere periode wordt ingeluid.
Kinderen komen met natte voeten thuis, omdat de dingen waar je ze nog zo voor gewaarschuwd hebt -”ga nou niet meer op het ijs, dat kan niet!”- altijd de leuksten zijn.
Snotterend en drijfnat komt de kat binnen, omdat hij uitgerekend onder een bruggetje op het ijs moest klauteren, want daar zaten de eendjes in een wak, die waarschijnlijk al lang wisten dat poes-lief straks koude pootjes zou hebben; “nanananana, pak me dan!”. Beteuterd zit hij even later in een grote handdoek; “Het zag er toch niet uit als water”, lijkt hij te denken. Weer wat geleerd.

De meeste honden lijken weinig te hebben met het ijs en ik geef ze groot gelijk, want het blijft koud. Voor een enkeling moet de brandweer uitrukken, met niet altijd een bevredigend resultaat.

Ik ben benieuwd of koning-winter de smaak inmiddels te pakken heeft en we alles, van dichte mist tot winterse sneeuwbuien kunnen verwachten, tot -laten we zeggen- mei zich weer aankondigt. Maar ook dan blijft het nog een verrassing, want zoals het weer ‘hoort’ te zijn, is het al lang niet meer. En wordt het een grote bos sneeuwklokjes of een strenge winter, tegen de tijd dat maart zijn staart roert? Verrassend is het wel.

Lees ook:Slecht nieuws: dierenambulance Rotterdam nagenoeg failliet
Lees ook:Brrrr, had ik zijn vacht maar!
Lees ook:Neeeeeee! Géén slakkenkorrels in de tuin!!!
Lees ook:De nachten van kater Dirk (3)
Lees ook:Goede verzorging honden een must in de wintermaanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.