‘Vuurwerk verbieden? Een zegen voor huisdieren’

ALKMAAR – “Het zou een zegen voor huisdieren zijn als het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling verboden wordt”, meent beheerder Willem Vellinga van Dierentehuis Alkmaar. Hij is één van de vele dierenliefhebbers die het initiatief van de stichting ‘Comité staakt het vuren’ om het consumentenvuurwerk met Oud en Nieuw voortaan te verbieden toejuicht.

Niet alle dierenvrienden zijn overigens van mening dat het afsteken van vuurwerk verboden moet worden. “Vuurwerk is een traditie die je mensen niet mag afnemen”, zegt chef Herman Heuer van de Dierenambulance Alkmaar. De dierenvrienden zijn het er wel over eens dat er beter toezicht gehouden dient te worden en dat baasjes voorzorgsmaatregelen moeten treffen, zodat de viervoeters niet schrikken van het geknal en van huis weglopen.

Vroeg“Het geknal begon opvallend vroeg dit jaar’, stelt de beheerder van het dierentehuis aan de Bergerweg. Een paar weken geleden sprak hij een paar jongens aan die in het fietstunneltje nabij het asiel rotjes aan het afsteken waren. “Hoe halen jullie het in je hoofd? De katten in het asiel schieten alle kanten uit en de honden beginnen te blaffen”, vertelde hij ze. Hij is van mening dat ouders de jeugd op hun gedrag moeten aanspreken. “Het vroegtijdig afsteken van vuurwerk stresst de dieren”, legt Vellinga uit. Honden en katten hebben een veel scherper gehoor dan mensen waardoor het geknal voor de dieren extra beangstigend is. Het Dierentehuis heeft tussen Kerst en 31 december acht hondenhokken en vier kattenkooien gereserveerd voor geschrokken dieren die weglopen. Om te voorkomen dat dieren ervandoor gaan adviseert Vellinga honden met de jaarwisseling altijd aangelijnd uit te laten en katten uit voorzorg binnen te houden.

 

Roodgloeiend“Vanaf 2 januari staat hier de telefoon traditiegetrouw weer roodgloeiend”, zegt een verzorgster van stichting Zwerfdier uit Alkmaar aan de Klompenmakerstraat. Allemaal ongeruste kattenbezitters op zoek naar hun weggelopen huisdier. Per jaar vangt stichting Zwerfdier met de jaarwisseling gemiddeld vijftien bange katten op. De meeste katten vinden hun baasje terug doordat ze gechipt zijn of een halsbandje dragen met een adresvermelding. “Het zou fantastisch zijn als ‘Comité staakt het vuren’ het verbod op consumentenvuurwerk gerealiseerd krijgt”, vindt stichting Zwerfdier. Alleen denkt Zwerfdier dat dit bij wet nooit zo ver zal komen. Ze adviseert baasjes hun katten van tevoren een kalmerend tabletje te geven.

 

Bron: Webregio.nl

Met wie ben jij het eens?

Lees ook:Honden en vuurwerk
Lees ook:Last minute-tips; je huisdier tijdens vuurwerk
Lees ook:45 Rotterdamse katten zoeken nieuw tehuis
Lees ook:Help zwerfhonden aan een thuis!
Lees ook:De beste wensen voor iedereen!

Eén reactie op “‘Vuurwerk verbieden? Een zegen voor huisdieren’

  1. dood normaal mens

    Hondenstront op de stoep en/of straat verbod?
    Een zegen voor de vuurwerkliefhebber.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.