Pas op met dieren in de kou!

Al dagenlang komt het kwik slechts sporadisch boven de nul graden uit. Op verschillende plaatsen wordt er geschaatst op natuurijs. Het is tijd voor ijspret. Voor veel dieren is deze kou echter geen pretje. De Haagse Dierenbescherming roept mensen op goed voor dieren te zorgen en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

Dieren kunnen over het algemeen meer kou verdragen dan men denkt. Voorwaarde is wel dat de dieren in goede conditie zijn en dat er extra aandacht besteed is aan zaken als bijvoedering, drinkwater, ondergrond en beschutting. Aangezien het drinkwater snel bevriest, is het belangrijk om het water van de dieren regelmatig te verversen.

Voor alle dieren rondom het huis zoals volièrevogels, kippen en konijnen geldt dat zij beschut moeten zijn tegen extreme weersinvloeden. Een goede oplossing is om deze dieren uit de wind te zetten en extra (kracht)voer, stro en voldoende vers drinkwater te geven. Konijnen die het hele jaar buiten hebben gestaan mogen nu niet naar binnen worden gehaald. Deze dieren hebben zich inmiddels aangepast aan het weer. Goede voeding, zoals hardvoer, hooi en extra voer is dan wel belangrijk. Zorg voor voldoende bescherming tegen de kou door het hok schoon en droog te houden en er flink veel stro in te doen.

De Dierenbescherming heeft een meldnummer (0900 – 20 21 210, 10 ct/min) voor het doorgeven van meldingen over dierenleed.

Kijk op de website van de Haagse Dierenbescherming voor meer informatie over het verzorgen van dieren die in de winter buiten verblijven.

Bron: http://www.infothuis.tv/index.php?s=3&c=28700&l=01

Lees ook:Dierenbescherming pakt klimaatveranderingen aan; en jij?
Lees ook:Laat je horen: kijk jij of je make up niet op dieren is getest?
Lees ook:Veel huisdieren uitgedroogd door hitte
Lees ook:Goede verzorging honden een must in de wintermaanden
Lees ook:Afvallen met je hond

2 reacties op “Pas op met dieren in de kou!

  1. Tanja

    Ik heb mijn konijn in de berging gezet met kooi en al. Daar is het zo’n 1 a 2 graden boven nul. ‘s nachts is het ook een klein beetje onder nul. Is dat verstandig?

    Zodra het kwik weer enigsinds stabiel blijft gaat ie weer naar buiten, en kan hij weer in de tuin rondhuppelen.

    groetjes
    Tanja

      /   Beantwoorden  / 
  2. rinskebosma

    Hoi Tanja,

    Een beetje kou is niet erg voor konijnen. In dit geval vriest het echter niet langer een beetje en dus is het belangrijk om ze op een tochtvrije en vochtvrije plek te zetten.
    Een berging lijkt me een prima plek, zolang je er maar voor zorgt dat er voldoende frisse lucht binnenkomt. Je kunt eventueel testen of je konijn het koud heeft, door in het kuiltje in zijn nek te voelen. Daar moet het warm zijn.
    Heb je toch het idee dat je konijn het koud heeft, zorg dan voor stro, waarin het beestje een holletje kan maken. Zo doen ze dat immers ook in het wild.

    Groeten,

    Rinske

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.