Hondenbelasting ontduiken

DE RONDE VENEN – Het aantal smoezen en uitvluchten lijkt ontelbaar, zodra de controleurs van de hondenbelasting op pad gaan. Controleur Toine van Ierland is op zijn hoede. Hij kijkt ook altijd even door de ramen van de woningen die hij aandoet.

In Wilnis waarschuwden de buren elkaar snel toen ze in de gaten hadden dat er een controleur in aantocht was. Zo konden ze de hond snel via de achtertuin laten verdwijnen. Het gevolg blijkt uit een recente huis-aan-huiscontrole van de gemeente: hondenbezitters in De Ronde Venen betalen massaal geen hondenbelasting. Het stadsbestuur ging ervan uit dat in de gemeente 1500 viervoeters wonen, maar het bleken er bijna 2150 te zijn. De gemeente liep daardoor 24.000 euro mis.

Het bedrijf Legitiem BV uit Velp, het bedrijf dat de controles uitvoerde, noemt het aantal aangetroffen honden ‘aan de hoge kant’. Directeur Toine van Ierland: ,,In De Ronde Venen was al lang niet meer gecontroleerd, dus dat verklaart dit hoge aantal. Het is hoog, maar niet uitzonderlijk.”

Als er niet gecontroleerd wordt, gaan steeds minder mensen betalen, weet Van Ierland. ,,Er heerst ook veel onduidelijkheid over hondenbelasting. Dat je je hond opnieuw moet aangeven als je van de ene gemeente naar de andere gemeente verhuist, is bij weinig mensen bekend.”

De vorig jaar vanuit Amstelveen naar Mijdrecht verhuisde Cees Deilen was een van die onwetenden. Hij had er geen idee van dat zijn hond ‘belastingtechnisch’ niet mee verhuisde. ,,Wat dat betreft was de huis-aan-huiscontrole bij mij wel nodig. Het was er anders echt bij ingeschoten te betalen. Zoiets vergeet je makkelijk.”

De Ronde Venen besloot tot de controle omdat het aantal honden waarover belasting werd betaald, steeds verder afnam. Van Ierland: ,,De meeste mensen werken bij controle direct mee, een enkeling blijft bij hoog en bij laag volhouden dat de hond van een familielid is. Onze controleurs maken ook erg grappige dingen mee. Hondenbelasting maakt blijkbaar de humor in de mens los. Zo deed een keer een vrouw de deur open, die toegaf dat ze een hond had. ‘Die van mij heeft alleen twee benen’, grapte ze, doelend op haar man.” Mannen die bij een controle vanuit de huiskamer gaan blaffen is een vaker gemaakt geintje.

In Wilnis merkte de dienstdoende controleur dat buren elkaar vaak snel waarschuwen. ,,Dan zien we een hond via de achtertuin verdwijnen. Ik kijk ook altijd even door het raam voordat ik aanbel. Het is ‘maar’ vijftig euro, maar je bent er natuurlijk Nederlander voor om er alles aan te doen dat niet te hoeven betalen.”

Mijdrechtenaar Johan Vos kan leven met de heffing. ,,Geld uitgeven aan iets waar je weinig tastbaars voor terug krijgt, is natuurlijk nooit leuk. Maar als met het betalen van hondenbelasting wordt gerealiseerd dat de hondenpoep van de speelveldjes en de straat wordt gehaald, betaal ik daar met liefde 50 euro voor. Overigens zou ik het niet meer dan reëel vinden dat ook kattenbezitters een aanslag ontvangen. Soms lijkt mijn tuin wel één grote kattenbak!”

Miriam Bosman van hondenuitlaatservice Doggiehutch uit Mijdrecht is niet blij met het gemeentelijk beleid. Zeker niet nadat onlangs is besloten het populaire Mijdrechtse Wickelhofpark verboden terrein te maken voor honden. ,,Hondenbelasting prima, maar doe dan ook iets met het geld. Wij kunnen in de gemeente bijna nergens meer de honden lekker los laten lopen, terwijl met de belastingopbrengst juist zulke plekken gecreëerd moeten worden.”

Artikel uit de A.d.

Lees ook:Gemeente Meijel wil hondenbelasting invoeren
Lees ook:Weense hondenbaasjes kunnen rijbewijs halen
Lees ook:Veenendaal werpt DNA -bank in de strijd tegen hondenpoep
Lees ook:Boete is einde voor honderden oude en zieke honden en katten
Lees ook:Hondencontroleurs weer aan de slag in Werkendam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.