De ogen van een hond

Honden staan bekend om hun fantastische reukvermogen, maar hoe zit het eigenlijk met hun ogen? Waar ik me vaak over heb verbaasd, is dat mijn honden soms totaal over een hondenkoekje heenkijken dat vlak voor hun neus ligt. Volgens wetenschappers is het zo dat honden in sommige opzichten slechter zien dan mensen, en in sommige opzichten juist veel beter. Honden zien sowieso in de schemering beter dan mensen, maar qua kleuren en scherptediepte zien ze veel minder.

Ze onderscheiden vaak wel de omtrek van voorwerpen, maar de meeste details zijn wazig of zelfs onzichtbaar. Overigens zijn er nog allerlei verschillen tussen rassen mogelijk, die te maken hebben met het doel waarvoor het ras is gefokt. Windhonden zijn wat verziend, en dat is natuurlijk heel handig voor ze, omdat ze op het gezicht moeten jagen op snel bewegende prooien die ver weg zijn en waar zij op af moeten rennen. Braks daarentegen, gebruiken voor de jacht vooral hun neus en daarom nemen zij de wereld om hen heen anders waar dan windhonden. Heel belangrijk is ook of het object dat ze moeten zien, beweegt of niet. Een onderzoek bij 14 politiehonden wees uit dat ze een bewegend object op een afstand van 900 (!) meter konden herkennen, maar dat ze dat niet konden als hetzelfde object veel dichterbij was en níet bewoog.  

Lees ook:De ogen van een kat
Lees ook:Ika met de reuzenoren
Lees ook:Chinese kat kan geen genoeg krijgen van borstvoeding
Lees ook:Vechthond terug van weggeweest
Lees ook:Help zwerfhonden aan een thuis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.