Belgisch besluit tegen impulsaankopen honden en katten

Op de voorpagina van de Volkskrant staat vandaag een heuse Belgische dierenrel: het Belgisch parlement heeft besloten dat dierenwinkels voortaan geen honden en katten meer mogen verkopen, en al helemaal niet op afbetaling. Al eerder was een verbod uitgevaardigd tegen de verkoop van honden en katten op tentoonstellingen en markten (waaronder de beruchte Vogeltjesmarkt). Op de Vogeltjesmarkten van Antwerpen en Luik mogen daarentegen nog wél duiven, kippen, eenden, konijnen, parkieten, cavia’s en hangbuikzwijntjes (?!) worden verkocht.

De grootste dierenwinkelketen van België, Animals Express, is uiterst verbolgen over het verkoopverbod op honden en katten. Bedrijfsleidster Christianne van Caelenbergh bestrijdt dat Animals Express mikt op de snelle impulsaankoop van onwetende klanten en klaagt: ‘Als deze wet erdoor komt, dan moeten wij straks de helft van onze werknemers ontslaan. Onze dieren zijn allemaal gezond en verblijven doorgaans maar heel kort in de winkel.

Wij betrekken onze pups en kittens van fokkers, van particulieren die een nestje hebben en van vertrouwde exporteurs uit Oost-Europa. Als onze winkel echt zo slecht voor de dieren is als dierenactivisten willen doen geloven, dan hadden we het nooit ruim dertig jaar volgehouden.’

Hmm, Belgen en logica… De Vogeltjesmarkt heeft ook decennia lang gefloreerd dankzij dieronterende praktijken, clandestiene wapenverkoop en stiekeme handel in zéér bedreigde diersoorten (zoals bijvoorbeeld baby-gorilla’s). En wat betreft die ‘vertrouwde’ exporteurs uit Oost-Europa: IK geloof daar niet zo in. Jij wel?

Hoe dan ook, ik snap de rel niet helemaal. Volgens mij worden in Nederland al heel lang geen honden en katten meer in dierenwinkels verkocht. Althans, ik heb dat nog nooit gezien. Wie een jong katje of hondje zoekt, kijkt gewoon even op het mededelingenbord van de plaatselijke supermarkt, in de krant, het asiel of op internet. Ook bij dierenwinkels en dierenartsenpraktijken hangen mensen met nestjes vaak een briefje op. En voor een speciaal ras zoek je natuurlijk een betrouwbare fokker. Zó ingewikkeld is dat toch niet? Het ontmoedigen van impulsaankopen lijkt mij in ieder geval een goede zaak. Laat mensen maar een beetje moeite doen voor een nieuw huisdier.

 

Lees ook:Honden en katten niet langer in dierenwinkels te koop
Lees ook:Dierenwinkels in de problemen
Lees ook:Dierenvrienden gaan strijd aan tegen handel op Marktplaats
Lees ook:Juni Liefdesmaand (7)
Lees ook:Baasje doet bank weg en per ongeluk ook kat

2 reacties op “Belgisch besluit tegen impulsaankopen honden en katten

  1. Ingrid

    Het laatste stukje van je verhaal klopt niet helemaal.
    Er worden wel degelijk nog steeds honden/katten verkocht in Nederlandse Dierenwinkels !

      /   Beantwoorden  / 
  2. Lucienne van Ek

    O ja? Je zult ongetwijfeld gelijk hebben, Ingrid, maar zoals ik al schrijf: ík heb het zelf nog nooit gezien. En bedoel je dan een toevallig nestje dat in een dierenwinkel wordt verkocht? Of zoals de Belgen dat dus aanpakken: lange rijen kooien met allerlei verschillende raspuppy’s en -kittens?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.