Mijn kat is te dik!

Met mijn katten zijn we nu bijna op het punt gekomen, waarop ik zeg: ‘ze worden te dik!’ 
Ik zeg ‘bijna’… Want het is niet zo dat die buik er opeens *plop* was, dát valt op, dán weet je wanneer je iets moet doen. Het is eigenlijk heel geleidelijk gegaan. Marcus had al een dikke vacht, dus ik had het niet echt door… Mozes moest groot worden, dus dat was allemaal niet zo erg. En eerlijk… eigenlijk wil ik het nog niet weten. Want wat gaat er dan gebeuren? Visioenen van mijn engeltjes aan de komkommertjes en sla doemen op. Langzamerhand krijgen ze zelf hazentandjes en gaan ze wat groen zien. Ik vond hun ‘Afrika-buikjes- eigenlijk wel schattig. Maar nu komt toch de vraag: ‘wat gaan we doen?’

Tips!:

* Allereerst, onderschat het niet. 50% van alle katten is te dik (!) en dat is niet geheel onschuldig. Dikke katten worden sneller ziek, leven korter en ervaren minder levenskwaliteit, dan dieren met een gezond gewicht. Een richtlijn: je moet je kat zijn ribben kunnen voelen, maar ze moeten niet te zien zijn.

* Zorg dat uw kat meer beweging krijgt. Bijvoorbeeld door hem vaker naar buiten te laten. Als uw kat alleen binnen leeft, probeer dan meer met hem te spelen.

* Zorg dat hij zich niet verveeld en uit verveling meer gaat eten. Zet niet altijd brokjes klaar, dit zal hij gaan eten als hij niks te doen heeft.

* Pas de hoeveelheden aan. Bijvoorbeeld even vaak eten, maar kleinere porties. Waarschijnlijk zal hij eerst klagen en zeuren, maar uiteindelijk zal hij wennen aan minder eten en zich aanpassen.

* Ook is het van belang goed te kijken naar de inhoud van je kat zijn voedsel. Er is speciaal dieetvoer, maar dat is vaak erg duur. Er is ook gewoon voer, dat minder dik-makende stoffen bevat. Let bijvoorbeeld op de hoeveelheid ‘ruw vet’. Hoe minder, hoe beter. zout (natrium-chloride) is weer niet goed. Zorg voor voedsel waar dit zo min mogelijk ik zit. Whiskas schijnt niet erg goed te zijn bijvoorbeeld, volgens de dierenarts.

* Blikvoer is beter dan brokjes voor de katten-lijn. In blikvoer zit heel veel water. De hoeveelheid brokjes zou je keer 5 moeten doen, om het kunnen vergelijken met de zelfde hoeveelheid blikvoer.

Lees ook:Allergische katten; het kan!
Lees ook:Mijn kat verhaart zo!
Lees ook:Honden eten gezonder dan baasjes
Lees ook:150 000 honden per jaar bijten
Lees ook:Alzheimer kan ook katten treffen!

Eén reactie op “Mijn kat is te dik!

  1. Catelijn

    Brokjes zijn beter dan blikvoer. Als je 5x meer brokjes moet geven voor 1 portie blikvoer is dat juist beter voor de lijn, want je geeft dan 1/5 portie brokjes en dat is heel goed voor de lijn.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.