Gekloonde honden gaan nu zélf verder klonen

Twee jaar geleden zag in Zuid-Korea de eerste gekloonde hond het daglicht: een Afghaanse windhond met de naam Snuppy (een afkorting voor Seoul National University puppy). Dierenarts en kloonpionier Hwang Woo Suk haalde een celkern uit het oor van een drie jaar oude, mannelijke Afghaanse windhond en plaatste deze kern in een eicel zonder kern. De cel werd gestimuleerd om zich te delen en werd vervolgens in de baarmoeder van een gele labrador geplaatst.

Nou ja, nu vertel ik even de eenvoudige versie van dit verhaal, want vóórdat Snuppy door middel van een keizersnede ter wereld kwam, waren al 1095 van deze kunstmatig verwekte hondenembryo’s in maar liefst 123 draagmoeders geplant. Snup was de enige die ook gezond en wel is geboren.

Vorig jaar december werden er nog drie op dezelfde wijze gekloonde teefjes geboren: Bona, Hope en Peace. Aan dit damestrio gingen slechts 167 embryo’s in 12 draagmoeders vooraf. Inmiddels hebben de Koreanen het plan opgevat om Bona te laten dekken door Snuppy, om te kijken of gekloonde dieren zich ook op een normale manier kunnen voortplanten.
De grote vraag is natuurlijk: waarom??? Zitten de asiels niet al vol genoeg? Worden er niet al langs natuurlijke weg genoeg spannende nieuwe rassen gedesigned? ‘Daar gaat het allemaal niet om,’ aldus een woordvoerder van de universiteit van Seoul. ‘Wij klonen geen honden om mensen nieuwe huisdieren te bezorgen, maar om medische redenen.’

Met het klonen van honden hopen de Koreaanse wetenschappers belangrijke nieuwe kennis te verzamelen over ernstige ziekten bij mensen, zoals diabetes en Parkinson. Honden bezitten 203 genen die nuttig kunnen zijn voor het bestuderen van menselijke ziekten. Een varken bezit slechts 65 van zulke genen.

Uiteraard vragen hondenliefhebbers zich af wat dit verzamelen en bestuderen precies gaat inhouden: wreed gemartel in laboratoria?

Lees ook:Koppel verkoopt juwelen om hond te kunnen klonen
Lees ook:Golden Retriever niet altijd een lieverd
Lees ook:Veel minder honden in asiel, door crisis
Lees ook:Uitgelicht: de ragdoll
Lees ook:Let op! Houd honden uit de buurt van koeien en kalveren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.