Hoe voorkom ik dat mijn hond bijt? Tips!

Elke hond kan bijten. “Als iemand steeds aan je zit te plukken raak je zelf ook geïrriteerd”, zegt Ingeborg de Wolf, van LICG. (Het Landelijke Informatiecentrum Gezelschapsdieren)
Maar wat is er nou aan te doen? “Opvoeding is het sleutlwoord”, zegt Ingeborg. “Niet alleen de opvoeding van de hond, maar ook de opvoeding van de ouders en kinderen in het gezin. Iedere baas is zelf verantwoordelijk voor het gedrag van zijn hond”.
Hieronder enkele handige tips!

Voor kinderen is er al een spelletje ontwikkeld, waarbij ze steeds kunnen kiezen; een slapende hond aaien of iets anders gaan doen. Kiezen ze het verkeerde, dan gaat de hond bijvoorbeeld grommen. Zo leren ze spelenderwijs omgaan met de hond.

Andere belangrijke vuistregels zijn:
* Kijk de hond nooit recht in de ogen.
* Laat kinderen aan de hond toestemming vragen om te aaien.
* Aai alleen de zijkant van de hals of onder de kin.
* Niet rennen bij de hond.
* Kinderen mogen geen commando’s geven.
* Laat kinderen geen trek- of stoeispelletjes spelen.
* Voorkom dat het kind de hond plaagt of pijn doet.
* Sta de hond niet toe tegen kinderen op te springen.
* Leer de hond niet achter kinderen aan te rennen.
* Laat een kind nooit alleen met de hond.

Ga na een beet altijd naar de dokter. Een gedragstherapeut voor de hond kan soms voorkomen dat het dier moet worden afgemaakt, nadat hij heeft gebeten.

Bron: Leeuwardercourant

Lees ook:Voorkom bijtincidenten door kids hondentaal te leren
Lees ook:Hond en kind te combineren?
Lees ook:Slecht gebit honden en katten verleden tijd
Lees ook:Welke honden kunnen goed met kinderen?
Lees ook:Husky bijt baby dood

9 reacties op “Hoe voorkom ik dat mijn hond bijt? Tips!

 1. yvette van veldhuijsen

  De bovenstaande tips zijn prima voor kinderen maar minder goed voor de hond!!

  Als je hond niet gewent is om in de ogen gekeken te worden of op vreemde plekken geaait te worden kan hij als het toch gebeurt heftig reageren.

  Mensen aaien nu eenmaal vaak op vreemde plekken, staren de hond toch vaak aan. Door je hond hier spelenderwijs aan te wennen, zal hij als dat een keer gebeurt ‘zijn schouders op halen’ en verder gaan waar hij mee bezig is. Een hond die dit niet gewent is kan juist een heftige reaktie geven.

  Yvette van Veldhuijsen
  instructeur en gedragstherapeut voor honden

    /   Beantwoorden  / 
  1. Floor Goddijn

   Een hond die dit niet gewent is kan juist een heftige reaktie geven.

   Yvette van Veldhuijsen
   instructeur en gedragstherapeut voor honden

   [Antwoord op deze reactie]

   Heb je enig idee hoeveel honden hier niet aan zijn gewend?? Vandaar juist deze voorlichting. Ter voorkoming van bijtgevallen worden deze tips gegeven. Mensen, laat u niet op het verkeerde been zetten…

     /   Beantwoorden  / 
 2. yvette van veldhuijsen

  Je zult dus beide moeten opvoeden zoals ik ook in mijn eerdere reaktie aangaf!

  Zowel kinderen leren hoe ze met honden om moeten gaan zoals in het artikel wordt beschreven, als de hond opvoeden zodat hij niet bijt zoals in de titel staat! Voorkomen dat je hond bijt doe je door de hond op te voeden. Voorkomen dat je kind gebeten wordt doe je door je kind op te voeden. Weten beide de spelregels dan is er weinig aan de hand en kunnen kind en hond prima samen opgroeien!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Floor Goddijn

   Helemaal mee eens. Maar in de praktijk valt dat niet altijd mee helaas. Goed daarom dat er voorlichting over is en dat wetenschappelijk onderzoek naar de resultaten zal worden gedaan.

   Groet, Floor Goddijn

     /   Beantwoorden  / 
  2. Nicky

   Helemaal met je eens Yvette. het is een samenspel. Tuurlijk moet je verkeerde confrontaties uit de weg gaan, maar er moet zeker gewerkt worden aan omgang kind/hond. En niet alleen vanuit het kind, maar zeker ook de hond moet geleerd worden hier relaxed mee om te kunnen gaan.
   Gr. Nicky (diploma O&O,instruktrice van puppy tot GG3, al ruim 20 jaar handler GG, handler obedience)

     /   Beantwoorden  / 
   1. Floor Goddijn

    We kennen elkaar alledrie en we zijn het allemaal met elkaar eens maar het merendeel van de hondenbezitters doet geen cursus en/of heeft geen behoefte aan voorlichting…en zelfs de trainers en andere deskundigen verschillen nogal eens van mening.

    Ik vind dat het LICG erg haar best doet om ook haar steentje bij te dragen en dat de tips daadwerkelijk bij kunnen dragen om het aantal bijtgevallen te kunnen terugdringen…alles stap voor stap…je kunt de wereld niet in een keer verbeteren.

    Floor Goddijn.

      /   Beantwoorden  / 
 3. Jetje

  Onze bouvier schoot ook in de stress als er kinderen bij hem kwamen, en kon dan erg agressief uit de hoek komen( heeft gelukkig nog nooit gebeten). Waarschijnlijk heeft hij ergens een trauma aan overgehouden. Sinds een paar maanden geven we het natuurlijke supplement Feelings Control van de firma Sensipharm. Hier heeft hij echt heel veel baat bij, en is een stuk rustiger. Ik merk ook dat hij beter slaapt en vrolijker is! Ik heb het rechtstreeks bestelt op http://www.mijnhuisdiergezond.nl

    /   Beantwoorden  / 
 4. B Roeffen

  Onze hond heeft gister voor het eerst onze dochter gebeten.
  Zijn eten stond klaar en ze wilde hem even knuffelen(wat ze elke dag doet). ook wanneer onze hond een botje heeft kan hij agressief reageren. De hond kun je gewoon aaien wanneer hij zijn voer op eet.??? Waarom nu ineens deze reactie en wat moeten we doen? Afmaken of,..??

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.