Ormel: niet alleen verboden pitbulls zijn gevaarlijk

Politicus en dierenarts Henk Jan Ormel van het CDA is er zelf een beetje verbaasd over. Gistermiddag diende hij bij de griffier van de vaste kamercommissie een schriftelijk overleg in over de RAD (Regeling Agressieve Honden, en vandaag staat hij daarmee in alle kranten.

Ormel is namelijk van mening dat niet alleen pitbulls en pitbullachtigen ontoelaatbaar gevaarlijk kunnen zijn, maar ook andere hondenrassen. Hij pleit voor een verplichte agressietest voor alle honden met een schofthoogte vanaf 40 centimeter én voor alle honden waarmee wordt gefokt.

Op zijn weblog schreef Ormel gisteravond: ‘Pitbulls en Pitbullachtigen zijn generaties lang gefokt op vechtlust en zijn in handen van ondeskundige eigenaren gewoon moordwapens. Dat Pitbulls verboden zijn, moet zo blijven. Maar wat te doen met andere potentieel agressieve honden?


In Duitsland en Frankrijk zijn ze hier al verder mee en ik pleit voor een gedragstest voor alle honden die potentieel gevaarlijk zijn vanwege hun lichaamskracht.(…) Een kamermeerderheid lijkt het met mij eens te zijn. Ik ben al gefilmd en geïnterviewd. Afhankelijk van het overige nieuwsaanbod zal er morgen dus over honden gesproken gaan worden. Prima! Laat het maar een maatschappelijk debat zijn! Veel mensen ergeren zich aan honden en zijn er bang van. Dat is ook niet in het belang van honden en hondenliefhebbers. Te vaak lees ik in de krant dat honden mensen of andere dieren aanvallen. Vorige week nog is een Pitbull door een agent doodgeschoten nadat deze hond een andere hond had doodgebeten! Er moet wat gebeuren en wat mij betreft: geen test, dan een muilkorf om!

Hmm, dat zal vandaag wel een levendige discussie worden in de Tweede Kamer. Vanavond maar even naar het nieuws kijken dus…

Lees ook:Politiek tegen dierenleed
Lees ook:Zwitserland verbiedt gevaarlijke hondenrassen
Lees ook:De hoogste tijd voor een nieuwe stelling
Lees ook:Uitgelicht: de American Bulldog
Lees ook:Ruby weer terug naar baas?

11 reacties op “Ormel: niet alleen verboden pitbulls zijn gevaarlijk

 1. Bertus Bijtspijker

  Op zich lijkt me dit een goed idee. Echter zou ik twee aanpassingen willen aanbevelen.
  Ten eerste zou ik die schofthoogte laten vervallen, ga er maar rustig van uit dat zelfs b.v. een tekkel of een Jack Russel voor kleine kinderen even gevaarlijk kan zijn als een grote hond voor volwassenen.
  Ten tweede zou het Pitbull-verbod absoluut op de helling kunnen als zo’n regeling/test wordt ingevoerd. Het merendeel van de Pitbulls is absoluut niet bijtgevaarlijk en die dat wel zijn kunnen met zo’n test er prima tussen uitgefilterd worden.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Lucienne van Ek

  Hoi Bertus! Hoe weet je zo zeker dat het merendeel van de pitbulls absoluut niet bijtgevaarlijk is? De hiervolgende reactie die onlangs elders op deze blog werd geplaatst, geeft toch wel weer ernstig te denken…

  Geplaatst door tasha: pitbull – stafford gevecht Antwoord
  26/03/2007, 00:14

  Hallo iedereen,
  ik wil hier ook heel even mijn zegje doen.
  Sinds kort heb ik altijd de stafford en de pitbull gepromoot. We hebben zelf twee staffords en een pitbull zitten.
  De mensen die beweren dat het aan de opvoeding ligt zijn wel een beetje mis. Ons dieren hebben een pracht opvoeding gehad het zijn lammetjes.Ze zijn samen grootgebracht eten slapen doen de was en plas samen.Vandaag liep het mis ineens zaten de twee teven ineen. We hebben ze uit elkaar gekregen waarnaast ze nog eens in elkaar vast zaten. We hebben ze appart in een kot gezet en toch nog door te tralissen heen pakte de ene de andere nog.De ene haar neus helemaal kapot gebeten de andere open scheurwonde op rug. Hoe verklaar je dit? Dit hadden we nooit verwacht een pracht opvoeding, training, weightpulling, hondeschool, gaan wandelen en zwemmen luisterden correct. Nu staan ze elkaar nog steeds te wachten om hun gevecht verder te zetten. Wij hebben ervaring met deze dieren. Wij gaan dees jaar ons eerste nestje hebben . En in de toekomst willen wij erkende fokker worden. Ons leven draait rond dit ras.We zijn er dag en nacht mee bezig. Ik was vroeger van het principe dat het aan de opvoeding van de baas ligt. Niets is minder waar. Nu heb ik een mening:het zit erin en vroeg of laat komt dat eruit. Een hond van 3 maanden kan lief luisteren enz… Vroeg of laat komt het naar boven. En volgens mij als ze bloed geproevd hebben is het naar de vaantje. We weten verlopig niet wat te doen . Ze bij
  elkaar zetten is nu en vast verleden tijd de agressie om elkaar terug te nemen is zo groot.

    /   Beantwoorden  / 
  1. nazario

   Mijneer, gij kent niets van honden! gij moet weten dat vele rassen van hetzelfde geslacht kunnen vechten ,en als ze dat eenmaal doen ,blijven ze vechten!!ik zit al 30 jaren in de hondensport..en zit nu in Zuid america en hou me nu bezig met pitts..het zijn heeel goeie honden! echte atleten , en lief met de mensen, ge moet ze leren kennen , en de fokkers zijn de schuldigen van al dat kabaal!mijneer gij moet weten dat in de gevaarlijke lijst de pitt er bijna nie in komt maar weet gij wie als eerste? de duitse herder, en? gaan jullie daar iets aan doen neeeee heelemaal niety ,veel te populair! gij zijt een prulleman mijneer ,gij kent niets van honden ,ga maar een jaar of tien echt trainen met echte honden! saluu prulleman!

     /   Beantwoorden  / 
 3. Bertus Bijtspijker

  Beste Lucien,

  In mijn reactie doelde ik op bijtgevaarlijk voor de mens. Ikzelf heb meer dan 15 jaar ervaring met deze honden. Dat teeven elkaar aan kunnen vliegen is bij mij bekend, over het algemeen gaat het er dan ook stukken heftiger aan toe dan tussen twee reuen. Dit is niet ras gebonden maar bij vele, misschien wel rassen(en ook niet rassen) het geval. Waarom het in stukje van Tasha zo is gegaan durf ik niet met zekerheid te zeggen, als de derde hond een reu is zou dat veel, zoniet alles, kunnen verklaren.

  Het strafbaar stellen(minimaal 1 jaar gevangenisstraf b.v.) van de begeleider/eigenaar van een bij een bijtgeval betrokken hond zou naar mijn mening het aantal bijtgevallen(ongeacht ras of rasloosheid van de hond) nog het meest doen afnemen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Pauline van Vliet

  Citaat van Bertus:
  “Dat teeven elkaar aan kunnen vliegen is bij mij bekend, over het algemeen gaat het er dan ook stukken heftiger aan toe dan tussen twee reuen. Dit is niet ras gebonden maar bij vele, misschien wel rassen(en ook niet rassen) het geval.”
  Klopt, in het algemeen is het zo dat honden van hetzelfde geslacht (ook twee reuen) die elkaar weinig toegeven in lichaamskracht en met name in egosterkte, nog wel eens fiks kunnen vechten om de vraag wie van de twee nu het hoogste in rang is. Dit is in het algemeen iets om rekening mee te houden als je meerdere honden hebt.

  Over de opmerking van Bertus dat mensen wier hond bijt naar de gevangenis zouden moeten: dan moet het wel om een ernstig geval gaan waar de eigenaar duidelijk schuld aan heeft! Een “bijtincident” is alles waarvoor iemand naar de eerste hulp gaat, dit kan ook een klein wondje zijn waarvoor je een tetanusprik gaat halen i.v.m. infectiegevaar. Dat kan dus ook je eigen hond zijn die een speeltje of een koekje te wild aanpakt en je vinger per ongeluk meepakt. Als we daar mensen voor gaan opsluiten raken de gevangenissen wel erg gauw vol……

    /   Beantwoorden  / 
 5. luc

  een pitbull houden moet mogelijk zijn
  de meeste eigenaars van een waak en verdedigings hond hebben veelal met inbrekers vandalisme enz te maken gehad
  de politie is meestal te laat of durft niet op treden tegen het gespuis
  dus vind ik neem het recht in je eigen handen !

    /   Beantwoorden  / 
 6. bart vrielink

  nou ik wou ook ff mijn zeggen doen ik had een stafford kruising pittbull die hebben ze van mij inbeslag genomen na klachten avn de buurt toen de politie bij mij aan de deur kwam hebben ze mijn hond inbeslag genomen ik zeg r bij mijn hond heeft nog nooit niks gedaan of wat dan ook hij was wel vrij speel ze was ook opgevoed zonder moeder met de fles groot gebracht en alleen omdat ze een puttbull was is ze ingeslapen ik vind dit niet normaal en ik laat de zaak voor komen ik las op een site van een asiel dat ze ook pittbull in het buiten land platen waarom niet mijn hond ik heb liever dat ze nog geleeft had dan zo liever bij mij maar toch alles beter dan dood maar ik laat de zaak voor komen en leg dat de rechter voor ik laat hiet nog wel een bricht over de afloop want dit kan echt niet de hond heeft nog nooit iets gedaan gaan we dadelijk ook mensen categoriseren ben benieuwd later met pijn in mijn hard nog steeds ik had haar van af 3 weken en met de fles groot gebracht en ze was echt lief net een baby om de 3 uur r uit maar dat was wel de moeite waar echt en nu denk wat zijn mensen toch BEESTEN tot zo ver ik hou jullie op de hoogte van de afloop later een trotse eigennaar van een pitbull en je weet wie niet waagt wie niet wint voor de meeste is het te laat maar voor de rest niet oh ja ben nu toch maar over gestapt op een akita inu ja met stam boom deze keer jammer dat het zo moet groetejs een boerke uitt tilburg p.s. ik heb altijd pitjes gehad en ik heb n og nooit zo’n fijne honden gehad sterkte en je weet samen staan we sterk .

    /   Beantwoorden  / 
 7. bart vrielink

  dar ben ikhet helemaal mee eens als we zo door gaan komen we misschien nog ergens tof ga zo door alleen maal ik wel zeker bij deze tof mannen en vrouwen en je weet nog een keer samen zijn we sterk en we hebben wel meer regels kunnen breken of zo verbuigen dus ik hoop r het beste van laster weer dat boerke uit tilburg sterkte en mensen vereenig je zelf dan staan we sterker toch

    /   Beantwoorden  / 
 8. sanda

  luc ik denk dat je geen verstand hebt
  ben zelf een trotse eigenaar van
  een engelse stafford
  als je de boekjes leest over de engelse
  stafford dan staat er als je een waakhond
  wil neem dan geen engelse stafford
  hij zal de mensen binnen laten en vriendelijk begroeten dus absoluut geen waakhond

    /   Beantwoorden  / 
  1. nazario

   heelemaal akoord met u mijneer! de pitt is een lieve hond.. een echte hond ! een atleet .. hij verdiend meer dan al da kabaal over hem.. echt spijtig ,het is bewezen dat in het algemeen ,de duitse herder en veel andere rassen veel meer gebeten hebben dan de pitt..saluuu

     /   Beantwoorden  / 
 9. sanda

  luc ik denk dat je geen verstand hebt
  ben zelf een trotse eigenaar van
  een engelse stafford
  als je de boekjes leest over de engelse
  stafford dan staat er als je een waakhond
  wil neem dan geen engelse stafford
  hij zal de mensen binnen laten en vriendelijk begroeten dus absoluut geen waakhond

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.