Ika Cabeco de Vide – herderkruising

 

Nadat Rex uit de auto van mijn broer was gesprongen, kwam er een heel wat minder kwieke Portugese hond tevoorschijn. Als een terdoodveroordeelde wier laatste uurtje had geslagen, kroop een hevig rillende grijze wolvin aarzelend uit het bestelbusje. Eenmaal uit de veilige auto zakte ze bevend door haar knieën voor een royale angstplas. Iets wat ze nog wekenlang bij elke overwachte beweging, iedere stemverheffing zou doen…

Drika was haar naam. Maar die vond ik zó stom, dat ik de ‘d’ en de ‘r’ heb geschrapt. Ika is een kruising tussen een Portugese herder en een Husky. Ze schijnt zwaar mishandeld te zijn. Een grote vochtbult op haar ribbenkas herinnert daar nog aan. Ze was al anderhalf jaar toen ik haar kreeg, hopelijk niet te oud voor een nieuwe opvoeding…

 

Inmiddels is Ika een intens tevreden hond, die nooit meer angstplassend door haar achterpoten zakt. Ze staat helemaal onderaan de pikorde in mijn roedel, maar dat vindt ze niet erg. Onderdanig zal ze altijd blijven en daar is eigenlijk niks mis mee.

 

Op wandelingen gaat ze altijd haar eigen onverstoorbare gangetje. Terwijl de andere drie ruw stoeiend en luid blaffend over elkaar heen buitelen, loopt zij in opperste concentratie snuffelend langs iedere rietkraag en elke berm, hier en daar met smaak een muis wegsnackend.

 

En o, wat is ze mooi! Wolviger dan Ika kom je ze niet gauw tegen. Ze is dol op kleine hondjes, die ze altijd kwispelend met haar machtige staart tegemoet huppelt. Aan haar achterpoten bungelen een paar indrukwekkende dubbele Hubertusklauwen, maar volgens dierenarts Mark is het nergens voor nodig om die weg te halen: “móchten ze uitscheuren, dan kan dat altijd nog”.

 

Als ik verdriet heb, legt ze haar grote warme kop troostend op mijn schoot en kijkt me aan met intense compassie, alsof ze wil zeggen: ja, toe maar, vrouwtje, huil maar. Huilen is goed. Ik wéét toch hoe vreselijk het leven kan zijn? Wil ik een fado voor je zingen? Of zullen we sámen huilen?

Lees ook:Sandra Bullock: 2 hondjes, 5 pootjes
Lees ook:Uitgelicht: de Chihuahua!
Lees ook:Geblaf van je viervoeter ook zo zat?
Lees ook:Hugh Grant is óók opwindend voor dieren!
Lees ook:Zoenen met je hond: lief of dom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.