Later word ik dierenarts!

Je kent het wel! Kleine kinderen worden altijd dierenarts, piloot of brandweerman, zo niet, dan wel bestuurder van een ruimteschip of superman.
De meeste hummels maken het later niet waar en kiezen voor een ander beroep.
Mijn zus Sjoukje bleef echter bij haar oude plannen en is binnenkort dierenarts. De verhalen van de realiteit in een dierenartsenpraktijk inspireerden mij weer tot een column, met een kijkje in de wereld van een dierenarts.

Stage bij een dierenarts, het is hard werken. Bijna dagen van 12 uur maakt ze, maar dan beleef je ook wel alle leuke dingen van dichtbij. Bij aankomst hadden de dierenartsen al gezegd; ‘zorg dat je alle leuke dingen te zien krijgt’, niet constant spreekuur, niet alleen prikjes en onderzoekjes, maar het echte werk; de operaties.

Dolenthousiast verteld ze ons (ze heeft hier haar stage, daarna gaat ze weer terug naar Utrecht) over castraties, belangrijke botoperaties en dieren met vreemde aandoeningen. De hond die een tumor leek te hebben had alleen een vetbuld en de kat die elke behandeling weigerde was nog gewoon moe van zijn operatie kort daarvoor.

Een geöpereerde rat moest terugkomen omdat hij zijn hechtingen er weer uit had gegeten en ze mocht zelf aan de baasjes uitleggen hoe de operatie precies was verlopen. De kinderdroom lijkt uit te komen, maar toch is er geen baan zonder een negatieve kant. Want ook een oude poes in laten slapen hoort erbij. En wanneer iemand geen operatie kan betalen voor de kat, waardoor het dier een spuitje krijgt, dan klinkt dat heel oneerlijk naar een beginnend dierenarts toe. De lichamelijke klachten die een dierenarts kan krijgen door het lange staan, zijn ook niet niks en dan hebben we het nog niet eens over de ellenlange moeilijke studie en vakken met onbegrijpelijke namen…

Maar sta je in zo’n dierenartsenpraktijk dieren te genezen die het anders misschien niet hadden gered, dan is het het allemaal waard, vindt Sjoukje, die ondertussen onze Marcus en Mozes knuffeld, want er is natuurlijk geen enkel dier zo lief als je eigen schatje.
Dus dierenarts worden? Het hoeft niet bij een droom te blijven. Nu alleen nog door die stomme loting komen!

Lees ook:Online hulp voor problemen met je huisdier!
Lees ook:Weer een vraagbaak!
Lees ook:Drie maanden oude pup overleeft ingeslikte tentharing
Lees ook:Huisdieren overleden als gevolg van de hitte
Lees ook:Baasjes gezocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.